Nyd biopejsen, uden sorte fingre
Biopejse er det sidste skrig for folk der ikke vil undvære åben ild i stuen eller i haven. En biopejs er en slags brændeovn2.0. En moderne videreudvikling af et årtusindgammelt redskab. I dag er vi meget bevidst om miljø, klima og renhed, og biopejsen tager netop højde for det.
Med en biopejs får du den ægte pejsestemning, uden sorte fingre. Du kan trygt forære askesugeren til skorstensfejeren. Men en biopejs får du ikke længere brug for hverken den ene eller den anden. En biopejs giver dig også varme, men husk at det ikke er en ovn. En biopejs kan umiddelbart ikke erstatte en brændeovn eller fjernvarme som primære opvarmningskilde.
Det skyldes at biopejse forbrænder bioetanol. Bioetanol er 96% ren alkohol som fremstilles først og fremmest af majs. Denne slags brændsel kaldes for 1.generations biobrændsel. Alkohol brænder meget rent. Derfor bliver der også tilsat bioetanol til benzin i dag. Der er altså mange fordele med bioetanol. Men som brændsel er den ikke så energieffektiv som fx fyringsolie eller træ. Bioetanol har færre kalorier pr enhed end olie eller træ.
Mange modeller af biopejse
Biopejse har været på markedet i Danmark i over 10 år. De startede som eksotiske nicheprodukter. Men tiden er ikke stået stille og ej heller udviklingen af biopejse. I dag findes der hundrede af forskellige mærker, modeller og varianter. Du kan få biopejse til både indendørs og udendørs. Til store og små rum. Du kan få biopejse der står på 3 ben, eller en stander. Andre kan hænges fra loftet eller et stativ. Der findes også biopejse til indbygning, fx i din gamle pejs. Og andre igen kan monteres på en væg.
Det smukkeste med biopejse er, at de ikke har brug for skorsten. Ikke engang aftræk. De brænder så rene at der udvikles hverken røg, sod eller giftige dampe. Når du vil installere en ny brændeovn, skal der overholdes en masse regler. Den skal kontrolleres af en autoriseret skorstensfejer, og det skal gøres mindst en gang om året i hele ovnens levetid. Skorstenen skal også fejes mindst en gang om året.
Alt dette slipper du for med en biopejs. Det eneste du skal gøre med en biopejs er at pakke den ud, fylde bioetanol på, og tænde op.
Hvad er den billigste biopejs?
Biopejse kommer i mange prisklasser. Den billigste biopejs ville være en lille bordmodel, til under 2000,- kroner. De dyreste biopejses om sælges i Danmark koster hen imod 100.000,- Det er hightech tingester, med elektroniske tænding og fjernbetjening.
Hvis ikke der allerede findes discount modeller, så er de garanteret på vej. Men allerede nu kan du få en biopejs til et par hundrede kroner. Det dyre ved en biopejs er nemlig den æstetiske og stilfulde forklædning. Rustfrit, blankpoleret eller sort-matteret stål er standard. Og de fleste biopejse kommer også med en del glas. Den slags ovnfast glas er jo ikke billig. Selv om biopejse udvikler ikke så megen varme som en brændeovn, er flammerne alligevel op 1000 grader varme.
Hvis du vil have en biopejs i den allerbilligste ende, kan du nøjes med at købe et brandkar. Det er det eneste der er nødvendig. Resten er dekoration, og det kan du evt. gøre selv. moderne biopejse
Med ildfaste materialer selvfølgelig.