Sådan lægger du et budget
I dagens Danmark er økonomien altafgørende for vores muligheder for bolig, mad og fornøjelser. Derfor er det også vigtigt, at du passer godt på dine penge, så du ikke står og mangler dem sidst på måneden. Mange kommer i dag til at bruge lidt for mange penge, og det betyder, at mange havner i en ond cirkel, hvor der skal betales høje renter og gebyr på de billige lån, som de har taget indimellem. For selvom du nemt kan låne penge online, så kan det koste dig dyrt i sidste ende.
I denne guide får du fire trin til, hvordan du nemt kan få lagt et budget for din økonomi. Det vil give dig et helt klart overblik over din økonomi, hvor faste udgifter, madindkøb og meget andet indgår. Det vil give dig ro i hverdagen og en bevidsthed om, hvad der rent faktisk er muligt med din økonomi. Erfaringer fortæller os, at du med et overblik har flere penge til alt det, du gerne vil.
Indkomst og udgifter
Et budget tager udgangspunkt i din indkomst og dine udgifter, hvis man kigger på det oppefra. Du får en sum penge ind på din konto hver måned, og den skal gerne være højere, end det du skal betale hver eneste måned. Første step til et budget er derfor, at du får styr på papirer, der viser din indkomst og alle dine faste udgifter hver måned. Med faste udgifter menes der husleje samt el, vand og varme, abonnementer på telefon og/eller træning, forsikring og andre udgifter, du skal betale hver måned.
Få hjælp fra din bank eller familie
Når du skal lægge dit budget, så kan det være svært at gøre alene, hvis du aldrig har prøvet det før. Derfor er det altid en god idé at søge hjælp hos din bankrådgiver eller en i din familie, der har styr på dette. På den måde kan du få hjælp til at udforme et budget, hvor alt bliver opsat overskueligt. Samtidig vil du få de bedste råd til, hvordan du bedst muligt strukturerer din økonomi og dit forbrug fremover.
Taler du med din bankrådgiver, så kan det være en mulighed at overveje et madkort. Det vil sige, at du har et kort, der udelukkende skal bruges til indkøb i supermarkedet. Så kan du få et godt overblik over, hvad du egentlig bruger på madposten hver måned.
Vær realistisk
Når alle de faste udgifter er sat ind, så kan du se, hvor mange penge du har tilbage. Her er det vigtigt, at du estimerer et beløb hver måned, som du skal bruge på mad. Det er vigtigt, at du her er realistisk og prøver at regne dig frem til, hvad dit egentlige forbrug på mad cirka ligger på. Snyder du dig selv med et lavere beløb, så vil du også ende ud med færre penge sidst på måneden. Samtidig skal du beslutte dig for dit månedlige rådighedsbeløb til fornøjelser, nyt tøj og f.eks. transport.
Har du drømmene med?
Sidst er det vigtigt, at du overvejer dine drømme ud i fremtiden. Vil du gerne have dig en bil inden for et par år, eller vil du gerne på en rejse til sommer? Så er det vigtigt, at du hver måned lægger noget til side. Ellers kan du nemt havne i en situation, hvor du bliver fristet til at optage billige lån, og det er med at undgå dette. Billige lån er svære at gennemskue, men du får meget høje renter og gebyrer på disse.
Ender du alligevel med at blive nødt til at tage et af de billige lån, så skal du altid kigge på lånets ÅOP. Her kan du se den procentsats, dit lån forrentes med.